Your browser does not support JavaScript! Fasolowa z Debreczyna - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Fasolowa z Debreczyna - Krok 1

Obrać marchewkę i ziemniaki. Marchewkę i por pokroić w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Wlać do garnka bulion. Dodać liście laurowe, suszony tymianek i pokrojone warzywa. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.

2

Fasolowa z Debreczyna - Krok 2

Pokroić boczek w paseczki, a cebulę w kostkę. Usunąć z papryki gniazdo nasienne i pokroić ją w paseczki. Podsmażyć na patelni boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodać cebulę i paprykę. Smażyć przez kilka minut, aż cebula się zeszkli, a papryka lekko zmięknie. Dodać do wywaru.

3

Fasolowa z Debreczyna - Krok 3

Wyjąć z puszek fasolę i przepłukać na sicie zimną wodą. Połowę dodać do wywaru w całości, a drugą połowę rozgniecioną widelcem. Gotować 10 minut.

4

Fasolowa z Debreczyna - Krok 4

Kromki chleba skropić oliwą i podsmażyć na patelni. Podać z zupą.

:)

Fasolowa z Debreczyna

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu