
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Mięso smarujemy oliwą. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie z czosnkiem i ziołami. Po grillowaniu oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy, by mięso odpoczęło.
Chleb rwiemy na kawałki lub kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy na różnej wielkości kawałki.
Po około 10 minutach mięso kroimy w ukośne paski.
Oliwę wlewamy na dno miski. Dodajemy ocet, przeciśnięty przez praskę 1 lub 2 ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Mieszamy energicznie do połączenia się składników. Do dressingu wrzucamy pokrojone pomidory, kawałki chleba, piórka cebuli oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na górze układamy kawałki mięsa.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej