
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, by zmiękł.
Papryki i ogórek kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Sos sojowy mieszamy z octem i oliwą. Dodajemy sezam i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
W słoikach układamy kolejno makaron, osączoną z zalewy kukurydzę, pomarańczową i czerwoną paprykę, ogórek, cebulę i czarną fasolę. Przed podaniem polewamy przygotowanym dressingiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej