Your browser does not support JavaScript! Keks kukurydziany z rozmarynem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425ml

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g mąki kukurydzianej

  • Jajko

  • Łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 ml jogurtu

  • Łyżeczka soli

  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu + gałązki do dekoracji

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

b

Kukurydzę miksujemy na mus.

2

c

W misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, mus kukurydziany, jajko, rozmaryn i sól.

3

d

Wlewamy wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.

4

e

Formę keksówkę wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy gałązkami rozmarynu. Keks pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.

:)

f

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu