
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cukinię umyć i obieraczką pokroić na cienkie wstążki.
W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić wstążki, gotować 1 minutę.
Szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Sosem pokryć cukiniowe wstążki.
Ze wstążkami wymieszać fasolkę, przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej