
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Ziemniaki płuczemy, mocno szorujemy i kroimy w ćwiartki. Wykładamy w żaroodpornym naczyniu.
Do ziemniaków dodajemy białą fasolę oraz pokrojony w kostkę lub starty na tarce ser. Całość polewamy oliwą i przyprawiamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
W międzyczasie obieramy czosnek z łupin i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek prażymy na suchej patelni przez około 15 minut.
Pod koniec pieczenia dodajemy czosnek do warzyw.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej