
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach około 10 min aż delikatnie zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy sos. W naczyniu roztrzepujemy jajko ze śmietaną. Dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w grube ok. 0,5 cm plastry. Układamy jedną warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną masła i wysypanym bułką tartą. Przesypujemy kukurydzą z groszkiem, startym Cheddarem i posiekanym lubczykiem solimy i pieprzymy. Powtarzamy czynność aż nie skończą nam się wszystkie składniki.
Tak przygotowane zapiekanki zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min w temperaturze 150 stopni aż będą rumiane.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej