Your browser does not support JavaScript! Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Na sos:

  • 1 duża łyżka śmietany

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach około 10 min aż delikatnie zmiękną.

W tym czasie przygotowujemy sos. W naczyniu roztrzepujemy jajko ze śmietaną. Dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w grube ok. 0,5 cm plastry. Układamy jedną warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną masła i wysypanym bułką tartą. Przesypujemy kukurydzą z groszkiem, startym Cheddarem i posiekanym lubczykiem solimy i pieprzymy. Powtarzamy czynność aż nie skończą nam się wszystkie składniki.

Tak przygotowane zapiekanki zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min w temperaturze 150 stopni aż będą rumiane.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu