Your browser does not support JavaScript! Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Na sos:

  • 1 duża łyżka śmietany

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach około 10 min aż delikatnie zmiękną.

W tym czasie przygotowujemy sos. W naczyniu roztrzepujemy jajko ze śmietaną. Dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w grube ok. 0,5 cm plastry. Układamy jedną warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną masła i wysypanym bułką tartą. Przesypujemy kukurydzą z groszkiem, startym Cheddarem i posiekanym lubczykiem solimy i pieprzymy. Powtarzamy czynność aż nie skończą nam się wszystkie składniki.

Tak przygotowane zapiekanki zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min w temperaturze 150 stopni aż będą rumiane.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Niezastąpiona zapiekanka ziemniaczana

Potrawy jednogarnkowe mają wiele zalet. Zastępują kilka dań i zazwyczaj są tanie i stosunkowo proste do przygotowania. Dawniej przygotowywali je pasterze, którzy mieszali w kociołku nad ogniem warzywa z mięsem i taka syta potrawa stanowiła dla nich główny posiłek, dostarczając niezbędnych składników odżywczych i rozgrzewając organizm. Dziś możemy w takim stylu gotować zarówno w zaciszu domowej kuchni, jak i w plenerze, podczas wycieczek czy pikników. Jedną z wielu odmian potraw jednogarnkowych są zapiekanki. Nawet z niepozornych i tanich produktów można wyczarować smaczny obiad. Podstawą dań w tym stylu są zazwyczaj swojskie ziemniaki. Możemy je łączyć z wieloma produktami. Wegetarianie postawią na warzywa, a zwolennicy mięsnej kuchni dodadzą do tej potrawy kiełbasę, mięso drobiowe w kawałkach lub mielone mięso. 

Z warzywami i mięsem

Zapiekanki to potrawy w stylu swojskim. To znaczy, że zazwyczaj łączymy w jednym naczyniu lokalne, niedrogie, doskonale znane nam produkty. Dla tych, którzy nie jedzą mięsa mamy propozycję zapiekanki warzywnej  z prostymi, ale zdrowymi składnikami – kalafiorem, brokułami, marchewką. A wszystko to okraszone śmietanką przyprawioną gałką muszkatołową i koperkiem. Niezwykle aromatyczna propozycja. Z kolei do przyprawienia zapiekanki ziemniaczanej z brązowymi pieczarkami użyjemy oregano. Mieszanka soczewicy i ziemniakami i kiełbasą sprawi, że najemy się do syta. Jak wykorzystać resztki z obiadu? Oczywiście przygotować zapiekankę. Z mięsa kurczaka, które zostało nam z rosołu przygotujemy smakowitą zapiekankę z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym.  Smaku dodadzą tu brązowe pieczarki i czerwona fasola. Następna propozycja to zapiekanka pasterska z mięsem mielonym. Dodatek wołowego mięsa mielonego i ziemniaków to zapowiedź sytego obiadu. W stronę kuchni meksykańskiej kieruje nas kolejny przepis – tym razem z wykorzystaniem boczku. Kolorowa zapiekanka z kukurydzą i groszkiem  to może być propozycja na niespieszne weekendowe śniadanie w gronie najbliższych. Zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą mają wielu zwolenników. Jednak to popularne warzywo może występować także w duecie z makaronem, tak jak w zapiekance z fasolą. W tego rodzaju daniach jednogarnkowych jako dodatek doskonale sprawdza się ser. 

Pod kołderką z sera

Wielu z nas nie wyobraża sobie zapiekanki bez sera. Dawniej był to głównie ser żółty, jak w zapiekance ryżowej z zielonym groszkiem. Obecnie, wraz z poszerzeniem oferty w sklepach, mamy do wyboru co najmniej kilka gatunków serów. To może być ser mozzarella jak w przypadku zapiekanki ziemniaczanej z fasolką szparagową. Na kolację możemy wykorzystać ser cheddar, przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem. Oryginalną propozycją na wiosenny obiad może być grecka zapiekanka z cukinią, serem feta i cieciorką z młodymi ziemniakami i serem feta, który nad temu daniu wyrazistości. Zwolennikom ryb, którzy sami przygotowują sobie posiłki na lunch spodoba się zapewne przepis na zapiekankę makaronową z tuńczykiem.