
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i rozmrażamy.
Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Smażymy przez około 5 minut, aż mięso przestanie być surowe.
Pomidory kroimy w plastry.
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Układamy 6 kromek chleba, na nich kładziemy plastry pomidorów, zawartość patelni, osączoną fasolę, porwane listki bazylii i 6 plastrów sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Jajka rozkłócamy z mlekiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstały sos wylewamy na zapiekankę. Pieczemy w temp. 180℃ przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem na wierzchu układamy pozostały ser.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej