Czosnek i kapary drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
Odcinamy „czapeczki” od cukini. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ. Miąższ z jednej cukini drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, pomidory i kapary. Smażymy przez 3-4 minuty.
Dodajemy posiekany miąższ z cukinii, smażymy przez 3 minuty.
Na patelnię dodajemy mięso mielone, oregano. Przesmażamy przez 5 minuty. Wsypujemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i lekko studzimy. Następnie do farszu dodajemy ¾ startego na tarce.
Cukinie nadziewamy farszem z mięsa mielonego, układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy „czapeczkami”. Pieczemy przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmujemy „czapeczki”, cukinie posypujemy pozostałym serem i krótko zapiekamy.
Napisz komentarz