Składniki

  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • 2 okrągłe cukinie
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego
  • kilka gałązek natki pietruszki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Składniki do przygotowania zdrowego i kolorowego obiadu: świeże warzywa, mięso mielone, ser i zioła.

DSC_9296

Czosnek i kapary drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.

DSC_9302

Odcinamy „czapeczki” od cukini. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ. Miąższ z jednej cukini drobno siekamy.

DSC_9298

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, pomidory i kapary. Smażymy przez 3-4 minuty.

DSC_9304

Dodajemy posiekany miąższ z cukinii, smażymy przez 3 minuty.

DSC_9306

Na patelnię dodajemy mięso mielone, oregano. Przesmażamy przez 5 minuty. Wsypujemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i lekko studzimy. Następnie do farszu dodajemy ¾ startego na tarce.

DSC_9308

Cukinie nadziewamy farszem z mięsa mielonego, układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy „czapeczkami”. Pieczemy przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmujemy „czapeczki”, cukinie posypujemy pozostałym serem i krótko zapiekamy.

DSC_9332

•ᴗ• Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i serem, podana na talerzu w towarzystwie sztućców.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Koszyczki po meksykańsku

Pieczone falafele

Pieczone falafele

Śledź w śmietanie z groszkiem serwowany z bagietką, podany na stylowo zestawionych talerzach, obok puszka kukurydzy Bonduelle na błękitnym drewnianym stole.

Śledzie pod pierzynką

Zobacz więcej takich przepisów