
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy. Mięso kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy mieloną wieprzowinę, smażymy dalej przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe.
Do mięsa dodajemy paprykę, smażymy przez około 5-7 minut.
Na patelnię dodajemy Amerykańską fasolkę barbecue Bonduelle i kilka łyżek wody. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy dalej przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka.
Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, nakładamy porcje wieprzowiny bbq. Danie posypujemy posiekaną nacią pietruszki podajemy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej