Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 2 puszki Amerykańskiej fasolki barbecue Bonduelle

  • 500 g mielonej wieprzowiny (np. mięsa z łopatki, szynki)

  • 150 g surowego wędzonego boczku

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • ryż do podania

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy. Mięso kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.

3

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy mieloną wieprzowinę, smażymy dalej przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe.

4

Do mięsa dodajemy paprykę, smażymy przez około 5-7 minut.

5

Na patelnię dodajemy Amerykańską fasolkę barbecue Bonduelle i kilka łyżek wody. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy dalej przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka.

6

Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, nakładamy porcje wieprzowiny bbq. Danie posypujemy posiekaną nacią pietruszki podajemy.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu