Your browser does not support JavaScript! Zasmażany szpinak do obiadu - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 op. Szpinaku w liściach Bonduelle

  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • Sok z cytryny do smaku

  • Cukier do smaku

  • Sól, pieprz do smaku

  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Zasmażany szpinak do obiadu - Krok 1

Szpinak wyjmujemy z opakowania, przekładamy do miseczki i zostawiamy do rozmrożenia. Odciskamy go z nadmiaru wody. Można go również rozmrozić w garnku lub na patelni.

2

Zasmażany szpinak do obiadu - Krok 2

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 4 minuty. Wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę.

3

Zasmażany szpinak do obiadu - Krok 3

Dodajemy szpinak, smażymy 2-3 minuty.

4

Zasmażany szpinak do obiadu - Krok 4

Dokładamy śmietanę, mieszamy. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Gotujemy przez 2-3 minuty. Podajemy na ciepło ja ciepło jako dodatek do obiadu.

:)

Zasmażany szpinak do obiadu

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Komentarze

  • janeczka
    23 stycznia 2022 o 10:21

    przepis prosty szybki w wykonaniu i bardzo smaczny dziekuje

    • Warzywne Inspiracje
      25 stycznia 2022 o 09:52

      Cieszymy się, że Ci smakuje! Szpinak do obiadu to prosty i pyszny dodatek 🙂

  • Gosia
    29 stycznia 2022 o 11:17

    Super, ale po co ten cukier. Wszędzie się go ostatnio nadużywa

    • Warzywne Inspiracje
      31 stycznia 2022 o 09:05

      Małgosiu, możesz pominąć go w przepisie, szpinak będzie bardziej kwaśny, ale równie smaczny. Pozdrawiamy!

  • Monika
    9 maja 2022 o 11:20

    Dziękuję za przepis- wykorzystałam swój szpinak z ogródka! Wyszedł przepyszny!!!! Pozdrawiam Autorkę:)

    • Warzywne Inspiracje
      9 maja 2022 o 14:16

      Wspaniale <3 A gdy skończy się szpinak z ogródka, polecamy ten z naszego 🙂

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu