
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Szpinak wyjmujemy z opakowania, przekładamy do miseczki i zostawiamy do rozmrożenia. Odciskamy go z nadmiaru wody. Można go również rozmrozić w garnku lub na patelni.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 4 minuty. Wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę.
Dodajemy szpinak, smażymy 2-3 minuty.
Dokładamy śmietanę, mieszamy. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Gotujemy przez 2-3 minuty. Podajemy na ciepło ja ciepło jako dodatek do obiadu.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
przepis prosty szybki w wykonaniu i bardzo smaczny dziekuje
Cieszymy się, że Ci smakuje! Szpinak do obiadu to prosty i pyszny dodatek 🙂
Super, ale po co ten cukier. Wszędzie się go ostatnio nadużywa
Małgosiu, możesz pominąć go w przepisie, szpinak będzie bardziej kwaśny, ale równie smaczny. Pozdrawiamy!
Dziękuję za przepis- wykorzystałam swój szpinak z ogródka! Wyszedł przepyszny!!!! Pozdrawiam Autorkę:)
Wspaniale <3 A gdy skończy się szpinak z ogródka, polecamy ten z naszego 🙂