
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy 1 łyżeczkę soli, mleko, jajka oraz 50 g masła. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Pozostałe masło roztapiamy na niewielkim ogniu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o wymiarach około 30×40 cm. Smarujemy masłem czosnkowym, posypujemy startym serem, groszkiem i kukurydzą. Kroimy nożem do pizzy na 6 podłużnych pasów.
Paski składamy na pół i jeszcze raz kroimy tak, aby powstały kawałki zbliżone do kwadratów.
W keksówce wyłożonej pergaminem układamy kawałki ciasta i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180℃ 30-40 minut.
W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasz Groszek Tradycyjny jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej