Składniki

  • 310 g Soczewicy Ugotowanej Na Parze Bonduelle
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli
  • 50 g pora
  • 60 g selera
  • 80 pietruszki (korzeń)
  • 80 g marchewki
  • 10 g czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 300 ml soku pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Zupa pomidorowa to kulinarny klasyk przygotowywany w wielu domach od pokoleń. Trwają nawet zażarte boje o to, czy powinna być podawana z ryżem czy z makaronem. Jeśli szukasz kompromisu lub po prostu chcesz przygotować nową wersję tego dania, wypróbuj nasz przepis na pomidorową z soczewicą. Dodaliśmy składnik, który dostarczy ci dużą ilość niezbędnego białka oraz błonnika. Urozmaici też smak oraz konsystencję kremu pomidorowego. Palce lizać!

Przygotowanie

Warzywa kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie kilka minut, aż się zeszklą.

Wlewamy bulion, dodajemy pomidory i przyprawy oraz sok. Gotujemy 20 minut, aż warzywa zmiękną, a płyn lekko odparuje.

Blendowanie zupy pomidorowej

Zupę blendujemy, a następnie dodajemy odsączoną soczewicę.

 Dekorowanie zupy pomidorowej z soczewicą natką pietruszki

Wykładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i nasionami rzepaku lub pestkami dyni.

•ᴗ• Zupa pomidorowa z soczewicą - gotowe danie
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Zupa pomidorowa z soczewicą – z czym podawać zupę?

Jeśli już pokusimy się o kulinarne eksperymenty i przyrządzenie nowej wersji zupy pomidorowej, możemy zaszaleć też z dodatkami. Do kremu pomidorowego z chrupiącą soczewicą na parze Bonduelle pasować będzie kleks kwaśnej śmietany 18% lub chmurka bitej śmietanki 30 lub 36%, które można posypać świeżymi ziołami, np. kolendrą, bazylią, szczypiorkiem, natką pietruszki.

Możesz też przygotować grzanki z serem żółtym, kozim lub owczym, ewentualnie zapiec zupę pomidorową z soczewicą pod serową pierzynką. Dla urozmaicenia struktur dodaj prażoną kukurydzę z puszki lub fasolę (zupa będzie jeszcze bardziej sycąca). Innym wariantem tego dania jest krem: zmiksuj wywar i pomidory z soczewicą i uzyskaj gęstą, pożywną zupę. Smacznego!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wegetariańskie bolognese - gotowe danie

Wegetariańskie Bolognese

Chrupki z cieciorki - gotowe danie

Chrupki z ciecierzycy

Poke Bowl z tofu

Poke bowl z tofu

Zobacz więcej takich przepisów