
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
Herbatniki kruszymy i zalewamy roztopionym tłuszczem. Ubijamy dłonią na dnie foremki wyłożonej pergaminem (średnica ok. 20 cm) i odstawiamy w chłodne miejsce.
Cieciorkę z całą zalewą miksujemy z mleczkiem kokosowym, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem.
Dodajemy cukier, a na koniec budyń.
Wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach C.
Wystudzony sernik dekorujemy malinami i opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem.
I gotowe!
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej