Your browser does not support JavaScript! Roślinny sernik z cieciorki - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Cieciorka Ugotowana Na Parze Bonduelle 310 g

  • 80 g herbatników

  • 50 g roztopionego dobrej jakości tłuszczu roślinnego

  • 100 g cukru drobnego

  • 1 cytryna

  • 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • 125 ml mleczka kokosowego

  • 100 g malin

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Herbatniki kruszymy i zalewamy roztopionym tłuszczem. Ubijamy dłonią na dnie foremki wyłożonej pergaminem (średnica ok. 20 cm) i odstawiamy w chłodne miejsce.

2

Cieciorkę z całą zalewą miksujemy z mleczkiem kokosowym, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem.

3

Dodajemy cukier, a na koniec budyń.

4

Wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach C.

5

Wystudzony sernik dekorujemy malinami i opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem.

:)

I gotowe!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu