Your browser does not support JavaScript! Ro艣linny sernik z cieciorki - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • Cieciorka Ugotowana Na Parze Bonduelle 310 g

  • 80 g herbatnik贸w

  • 50 g roztopionego dobrej jako艣ci t艂uszczu ro艣linnego

  • 100 g cukru drobnego

  • 1 cytryna

  • 30 g budyniu 艣mietankowego lub waniliowego

  • 125 ml mleczka kokosowego

  • 100 g malin

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Herbatniki kruszymy i zalewamy roztopionym t艂uszczem. Ubijamy d艂oni膮 na dnie foremki wy艂o偶onej pergaminem (艣rednica ok. 20 cm) i odstawiamy w ch艂odne miejsce.

2

Cieciork臋 z ca艂膮 zalew膮 miksujemy z mleczkiem kokosowym, sk贸rk膮 otart膮 z cytryny i wyci艣ni臋tym sokiem.

3

Dodajemy cukier, a na koniec budy艅.

4

Wylewamy na przygotowany wcze艣niej sp贸d z herbatnik贸w. Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach C.

5

Wystudzony sernik dekorujemy malinami i opcjonalnie opr贸szamy cukrem pudrem.

:)

I gotowe!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Czy wiesz, 偶e...

Cieciorka, znana tak偶e pod nazw膮 ciecierzyca lub groch w艂oski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana by艂a tam ju偶 ponad 8000 lat temu. Stamt膮d trafi艂a do Europy, gdzie w obszarze 艣r贸dziemnomorskim by艂a po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Grek贸w, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafi艂a na talerze ca艂ego 艣wiata dzi臋ki hiszpa艅skim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana g艂贸wnie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu