Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli „Ugotowane na parze” Bonduelle 212 ml
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g białej kapusty
  • 250 g kiełbasy
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka posiekanego chili
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Składniki

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Kapustę kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm, cebulę w piórka, kiełbasę w plastry.

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, kiełbasę i chili. Smażymy około 5 minut.

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 3

W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy passatę i 1 szklankę wody, gotujemy pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu.

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 4

Do garnka dodajemy ziemniaki, zawartość patelni i przyprawy. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy dalej do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody do garnka. Pod koniec wsypujemy osączoną fasolę i doprawiamy danie solą i pieprzem.

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

•ᴗ• Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

Smakowity chłopski garnek

Chłopski garnek albo inaczej chłopski kociołek to propozycja dla amatorów sytych i pożywnych posiłków. Nie jest może dietetycznie, ale za to smacznie. Chłopski garnek z ziemniakami ma swoich zwolenników. Do takiego kociołka możemy wrzucić wiele produktów. Smaki wzajemnie będą się przenikać, tworząc smaczną całość. Chłopski garnek z ziemniakami to propozycja do pogotowania i w domu, i w plenerze. To potrawa doskonała na mroźne zimowe dni, wspaniale rozgrzewa i zaspokaja głód. Upalną letnią noc też możemy spędzić przy chłopskim garnku z ziemniakami.

Na początku był ziemniak

Ziemniak to jeden z najtańszych produktów spożywczych, bardzo popularny w polskiej kuchni. Ma wiele zalet, a jedną z nich jest to, że można go łączyć z innymi dodatkami i komponować niezwykle smakowite dania. Podstawą są świeże produkty – przede wszystkim mięso. Co wrzucimy do kociołka, aby wydobyć z tego jednogarnkowego dania samą dobroć? Niezbędny wydaje się dodatek boczku oraz dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej lub podwawelskiej). Chłopski garnek z ziemniakami nie obejdzie się bez cebuli, czosnku, marchewki i papryki. Danie koniecznie przyprawiamy majerankiem i słodką mieloną papryką. Aby wzmocnić smak, można boczek, kiełbasę i cebulę podsmażyć na rumiano osobno na patelni, a następnie dodać do kociołka. 

Kociołek pełen dodatków

Do chłopskiego garnka z ziemniakami dodajemy produkty według smaku i uznania. Nie musimy sztywno trzymać się receptur. Niech działa kulinarna wyobraźnia! Pieczarki, fasola, kapusta kiszona, cukinia, bakłażan niech śmiało wskakują do kociołka, by zachwycać nas aromatem. Niech się gotują, bulgoczą, a następnie cieszą nasze podniebienia swojskim smakiem 

Komentarze 2

  • Agata
    12 maja 2022 o 12:51

    Właśnie zrobiłam jest pycha !!!!!

    • Warzywne Inspiracje
      12 maja 2022 o 14:24

      Super, bardzo się cieszymy! Pyszne i proste danie, prawda?

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Roladki z ciasta francuskiego z chorizo i fasolą

Roladki z ciasta francuskiego z chorizo i fasolą

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem

Pikantny imbirowy krem z kukurydzy

Pikantny imbirowy krem z kukurydzy

Zobacz więcej takich przepisów