Sałatka z ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki „Ugotowane na parze” 425ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 cytryna
  • 1 granat
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka zataru
  • Kilka gałązek kolendry
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Składniki

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 1

Kalafior dzielimy na różyczki. W misce mieszamy z olejem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Rozkładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 180°C. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 2

Łączymy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 3

Odrywamy listki kolendry od łodyżek. Z 1/4 granatu wydłubujemy pestki.

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 4

W misce układamy kalafior i ciecierzycę. Dodajemy kolendrę i granat. Posypujemy zatarem i polewamy dressingiem z tahini

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

•ᴗ• Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Domowa pizza z czerwoną cebulą, kukurydzą i fasolą na drewnianej desce do krojenia.

Domowa pizza z kukurydzą i czerwoną fasolą

Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami w szklanym naczyniu, na drewnianym stole z przyprawami w tle.

Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i czerwoną fasolą z curry

Schab po warszawsku z pastą jajeczną z brokułami i kukurydzą

Schab po warszawsku z pastą jajeczną z brokułami i kukurydzą

Zobacz więcej takich przepisów