
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Składniki na ciasto mieszamy do momentu uzyskania jędrnego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego okrągły placek i układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Placek nakłuwamy widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy ząbkiem czosnku. Pieczemy około 5 minut w temperaturze 150 stopni.
Następnie układamy na nim warzywa i ser i pieczemy kolejne 15 minut.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej