Your browser does not support JavaScript! Domowa pizza z kukurydzą i czerwoną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • 2 łyżki suchych drożdży

  • 1 szklanka letniej wody

  • szczypta soli i cukru

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

Składniki na ciasto mieszamy do momentu uzyskania jędrnego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1,5 godziny.

Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego okrągły placek i układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Placek nakłuwamy widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy ząbkiem czosnku. Pieczemy około 5 minut w temperaturze 150 stopni.

Następnie układamy na nim warzywa i ser i pieczemy kolejne 15 minut.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu