Paprykę skrapiamy lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy około 20-30 minut lub do momentu, aż skórka na papryce się przypiecze.
Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową na około 15 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki i oczyszczamy z pestek.
Bulion warzywny podgrzewamy. Przez sitko przelewamy soki, które wypłynęły z papryki podczas pieczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Paprykę dzielimy na paski. W każdy kawałek zawijamy kulkę mozzarelli i układamy w płaskim naczyniu. Zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną i wstawiamy do lodówki, do stężenia.
Gdy pierwsza warstwa stężeje, wykładamy kukurydzę z groszkiem wokół roladek i zalewamy pozostałą żelatyną, polewając także roladki. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.
Napisz komentarz