
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Soczewicę i kukurydzę wsypujemy do garnka i podgrzewamy ok. 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie odsączamy je z wody, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Łączymy z masą na pasztet, dodając żurawinę.
Pasztet delikatnie przekładamy do formy (najlepiej wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą) i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut.
Gotowy pasztet dekorujemy świeżym lubczykiem i podajemy z pieczywem. Świetnie smakuje także z chrzanem i ćwikłą.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej