
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Marchewkę i groszek odcedzić z zalewy. Brokuły włożyć do wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić. Następnie przelać zimną wodą i podzielić na różyczki.
Jajka włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut. Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek. Przekroić na połówki.
Zagotować bulion, rozpuścić w nim żelatynę.
Do niewielkich miseczek lub słoiczków wkładać na przemian warzywa i jaja. Zalać przestudzonym bulionem. Odstawić do zastygnięcia.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej