Your browser does not support JavaScript!

Przygotowanie

1

Galaretki warzywne - Krok 1

Marchewkę i groszek odcedzić z zalewy. Brokuły włożyć do wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić. Następnie przelać zimną wodą i podzielić na różyczki.

2

Galaretki warzywne - Krok 2

Jajka włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut. Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek. Przekroić na połówki.

3

Galaretki warzywne - Krok 3

Zagotować bulion, rozpuścić w nim żelatynę.

4

Galaretki warzywne - Krok 4

Do niewielkich miseczek lub słoiczków wkładać na przemian warzywa i jaja. Zalać przestudzonym bulionem. Odstawić do zastygnięcia.

:)

Galaretki warzywne

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu