Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą

Składniki

  • 400 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g serka śmietankowego
  • 180 ml mleka
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 mocno dojrzały/przejrzały banan
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą - Składniki

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą - Krok 1

Szpinak lekko rozmrażamy (np. w mikrofalówce) i umieszczamy w dzbanku blendera. Dodajemy mleko, olej, pół szklanki cukru, jajko i banan. Miksujemy na gładką masę.

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą - Krok 2

W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę i cynamon. Dodajemy zmiksowane mokre składniki i mieszamy łopatką do całkowitego połączenia.

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą - Krok 3

Przygotowane ciasto wkładamy do foremek. Pieczemy w 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą - Krok 4

Przygotowujemy krem: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ubijamy z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodajemy serek w temperaturze pokojowej i mieszamy łopatką do połączenia. Na koniec dodajemy schłodzoną, płynną czekoladę i mieszamy do połączenia.

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą - Krok 5

Dekorujemy muffinki kremem.

Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą

•ᴗ• Muffinki szpinakowe z kremem twarożkowym z białą czekoladą
http://Opakowanie%20mrożonego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle.

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Słodka pieczona cieciorka z miodem i cynamonem

Słodka pieczona cieciorka z miodem i cynamonem

Orzeźwiające sorbet pomarańczowy z listkiem mięty - idealne zwieńczenie letniego obiadu.

Sorbet marchewkowy

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

Zobacz więcej takich przepisów