Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika

Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika

Składniki

  • 1 puszka Buraczków ”Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 250 g mąki pszennej do pizzy
  • 200 g sera feta
  • 100 ml letniej wody
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 ml oliwy
  • 4 g suszonych drożdży (1 łyżeczka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika - Składniki

Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika - Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Dolewamy wodę i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy.

Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika - Krok 2

Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika - Krok 3

Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy lekko patelnię i smarujemy oliwą. Smażymy ciasto pod przykryciem kilka minut, aż przypiecze się od spodu.

Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika - Krok 4

Odwracamy placek ciasta na drugą stronę. Smarujemy go oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy oregano i wykładamy połowę buraczków, pokruszonej fety i słonecznika. Smażymy kolejne kilka minut pod przykryciem, a następnie podajemy. Drugą porcję ciasta przygotowujemy w ten sam sposób.

Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika

•ᴗ• Pizza z patelni z buraczkami, fetą i ziarnami słonecznika
http://Puszka%20gotowanych%20buraczków%20na%20parze%20marki%20Bonduelle%20-%20idealny%20składnik%20do%20szybkiego%20i%20zdrowego%20posiłku.

Buraczki Ugotowane na Parze

Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Buraczki charakteryzują się idealną konsystencją i smakiem, zachowują głęboki, rubinowy kolor i wiele wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciepłych dań, zup i sałatek. Z odrobiną octu – tak, jak Polacy lubią najbardziej!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Fasolka po góralsku

Fasolka po góralsku

Sałatka z kaszy gryczanej i wędzonego sera

Sałatka z kaszy gryczanej i wędzonego sera

Kawałek kolorowej frittaty na talerzu, idealnej na zdrowy i smaczny posiłek.

Kolorowa zapiekanka z kukurydzą i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów