
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Gotujemy makaron tak, aby był pół-twardy.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę, lekko solimy. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażamy 5 min.
Przygotowujemy sos: Żółty ser ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy ze sobą śmietanę z przecierem i serem. Przyprawiamy małą ilością gałki muszkatołowej, sola i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę: makaron, kiełbasę z papryką i teksańską fasolką Cayenne. Zalewamy sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Zapiekamy w 200st. C przez ok. 20 min.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej