Your browser does not support JavaScript! Zapiekanka z fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Sos:

  • 125 ml śmietany 30%

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • 200 g żółtego sera

  • gałka muszkatołowa

  • sólo i pieprz

 

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

E2

Gotujemy makaron tak, aby był pół-twardy.

2

E4

Kiełbasę kroimy w plasterki.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę, lekko solimy. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażamy 5 min.

4

E3

Przygotowujemy sos: Żółty ser ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy ze sobą śmietanę z przecierem i serem. Przyprawiamy małą ilością gałki muszkatołowej, sola i pieprzem.

5

E6

W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę: makaron, kiełbasę z papryką i teksańską fasolką Cayenne. Zalewamy sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Zapiekamy w 200st. C przez ok. 20 min.

:)

E5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu