Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 200 g kaszy pęczak
  • 100 g cebuli
  • 50 g bułki tartej
  • 35 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnk
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki płatków papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa lub olej do smażenia (ok. 100 ml)

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Składniki

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 1

Kaszę gotujemy do miękkości i lekko studzimy.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 2

Do przestudzonej kaszy dodajemy połowę posiekanej cebuli, jajko, mąkę pszenną oraz przyprawy – kminek, majeranek i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 3

Z powstałej masy formujemy zwilżoną dłonią niewielkie kotleciki. Ściskamy masę dość mocno, żeby nie rozpadały się podczas smażenia. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju lub oliwie na złoty kolor z obu stron.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 4

Resztę cebuli kroimy w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na oliwie lub oleju.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 5

Gdy cebula i jabłko zmiękną, dodajemy buraczki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z kotlecikami z kaszy.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco

•ᴗ• Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Buraczki Ugotowane na Parze

Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Buraczki charakteryzują się idealną konsystencją i smakiem, zachowują głęboki, rubinowy kolor i wiele wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciepłych dań, zup i sałatek. Z odrobiną octu – tak, jak Polacy lubią najbardziej!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami

Marokańskie burgery z soczewicy

Marokańskie burgery z soczewicy

Zobacz więcej takich przepisów