
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kaszę gotujemy do miękkości i lekko studzimy.
Do przestudzonej kaszy dodajemy połowę posiekanej cebuli, jajko, mąkę pszenną oraz przyprawy – kminek, majeranek i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Z powstałej masy formujemy zwilżoną dłonią niewielkie kotleciki. Ściskamy masę dość mocno, żeby nie rozpadały się podczas smażenia. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju lub oliwie na złoty kolor z obu stron.
Resztę cebuli kroimy w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na oliwie lub oleju.
Gdy cebula i jabłko zmiękną, dodajemy buraczki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z kotlecikami z kaszy.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej