Your browser does not support JavaScript!

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 200 g kaszy pęczak
  • 100 g cebuli
  • 50 g bułki tartej
  • 35 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnk
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki płatków papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa lub olej do smażenia (ok. 100 ml)

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 1

Kaszę gotujemy do miękkości i lekko studzimy.

2.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 2

Do przestudzonej kaszy dodajemy połowę posiekanej cebuli, jajko, mąkę pszenną oraz przyprawy – kminek, majeranek i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

3.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 3

Z powstałej masy formujemy zwilżoną dłonią niewielkie kotleciki. Ściskamy masę dość mocno, żeby nie rozpadały się podczas smażenia. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju lub oliwie na złoty kolor z obu stron.

4.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 4

Resztę cebuli kroimy w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na oliwie lub oleju.

5.

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco - Krok 5

Gdy cebula i jabłko zmiękną, dodajemy buraczki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z kotlecikami z kaszy.

Smacznego!

Kotleciki z kaszy pęczak z buraczkami na gorąco

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.