Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Fasolki szparagowej ciętej Bonduelle

  • ser mozzarella w kulkach mini

  • rukola

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • zioła prowansalskie

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • bagietka, ulubiony chleb lub gotowe grzanki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Fasolkę i kuleczki mozzarelli odsączamy i dodajemy do rukoli.

2

3

W małej miseczce łączymy oliwę z ziołami prowansalskimi. Sałatkę polewamy sosem.

3

2

Bagietkę kroimy w niewielką kostkę. Na patelni na chwilę podgrzewamy posiekany czosnek i dodajemy bagietkę. Kiedy grzanki się zrumienią, wrzucamy je do sałatki. Zamiast chleba lub bagietki możemy także użyć gotowych grzanek (np. włoskich crostini).

:)

5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Łukasz

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu