
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Marchewki osączyć z zalewy. Brzoskwinie sparzyć przez 1 minutę, obrać ze skórki.
Brzoskwinie przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Zmiksować razem z marchewkami.
Do musu dodać sok z cytryny, dosłodzić według smaku. Dodać serek i skrobię, ponownie zmiksować.
Na dno słoiczków pokruszyć kawałki biszkoptów, zalać musem. Piec przez 20 minut w 200°C. Podawać posypane płatkami migdałów z dodatkowymi biszkoptami.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej