Przygotowanie ciasta na roladę ze szpinakiem
Rozmrożony szpinak miksujemy ze śmietanką i jajkami na gładki mus. Dodajemy mąkę oraz sól i ponownie miksujemy.
Pieczenie rolady szpinakowej
Masę na roladę szpinakową rozprowadzamy na dużej blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 minut w 180℃.
Przygotowanie farszu do rolady szpinakowej
Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy osączone z zalewy groszek i kukurydzę i mieszamy ponownie.
Zwijanie rolady z serkiem i warzywami
Na upieczony i wystudzony blat szpinakowy wykładamy serek z warzywami. Na wierzchu rozsypujemy osączone z zalewy i wypłukane buraczki.
Jeśli lubimy, do rolady możemy również dodać pokrojoną wędlinę – sprawdzi się tu np. szynka parmeńska.
Schładzanie rolady ze szpinakiem
Zwijamy całość i schładzamy. Roladę ze szpinakiem i warzywami kroimy przed podaniem.
Podoba Ci się ten przepis? Sprawdź również pyszny przepis na roladę szpinakową z łososiem oraz roladę szpinakową z kremem na słodko!
Napisz komentarz