
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Rozmrożony szpinak miksujemy ze śmietanką i jajkami na gładki mus. Dodajemy mąkę oraz sól i ponownie miksujemy.
Masę na roladę szpinakową rozprowadzamy na dużej blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 minut w 180℃.
Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy osączone z zalewy groszek i kukurydzę i mieszamy ponownie.
Na upieczony i wystudzony blat szpinakowy wykładamy serek z warzywami. Na wierzchu rozsypujemy osączone z zalewy i wypłukane buraczki.
Jeśli lubimy, do rolady możemy również dodać pokrojoną wędlinę – sprawdzi się tu np. szynka parmeńska.
Zwijamy całość i schładzamy. Roladę ze szpinakiem i warzywami kroimy przed podaniem.
Podoba Ci się ten przepis? Sprawdź również pyszny przepis na roladę szpinakową z łososiem oraz roladę szpinakową z kremem na słodko!
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej