
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Czosnek i koperek drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół.
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy na parze lub w osolonej wodzie, aż będzie al. dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Studzimy.
Łączymy oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W misce umieszczamy kalafiora, pomidorki, odsączoną i opłukaną fasolkę. Zalewamy dressingiem koperkowym, mieszamy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej