
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i koperek drobno siekamy.
Soczewicę odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy cukinię, paprykę. Smażymy dalej około 7-10 minut.
Wsypujemy soczewicę i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy przez 3 minuty.
Sałatkę przekładamy do miski, doprawiamy sokiem z cytryny, kropimy oliwą. Mieszamy.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej