Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej z groszkiem Bonduelle

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mleka

  • pół łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki pieprzu

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem

  • 3-4 gałązki natki pietruszki

  • pół papryczki chili

  • 1 ząbek czosnku

  • do smażenia: olej

  • do podania: ulubiony sos

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_6719

Cebulki, szczypior i natkę pietruszki drobno siekamy. Chili pozbawiamy pestek, drobno kroimy. Czosnek obieramy, siekamy bardzo drobno.

2

DSC_6724

W misce przy pomocy trzepaczki łączymy mąkę pszenną, mleko, sól, pieprz, proszek do pieczenia oraz jajko.

3

DSC_6733

Do ciasta na placuszki dodajemy posiekane składniki oraz kukurydzę z groszkiem Bonduelle. Mieszamy.

4

DSC_6746

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta na dno patelni, formując placuszki.

5

DSC_6750

Smażymy je z obu stron do zrumienienia.

6

DSC_6756

Gotowe placuszki odkładamy na papierowy ręcznik.

7

DSC_6758

Ziołowe placuszki z kukurydzą i groszkiem podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.

:)

DSC_6784

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu