
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulki, szczypior i natkę pietruszki drobno siekamy. Chili pozbawiamy pestek, drobno kroimy. Czosnek obieramy, siekamy bardzo drobno.
W misce przy pomocy trzepaczki łączymy mąkę pszenną, mleko, sól, pieprz, proszek do pieczenia oraz jajko.
Do ciasta na placuszki dodajemy posiekane składniki oraz kukurydzę z groszkiem Bonduelle. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta na dno patelni, formując placuszki.
Smażymy je z obu stron do zrumienienia.
Gotowe placuszki odkładamy na papierowy ręcznik.
Ziołowe placuszki z kukurydzą i groszkiem podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej