
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Przygotować warzywa. Groszek przesypać do wrzątku. Ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić na 2 minuty. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Zdrewniałe końcówki szparagów odłamać. Szparagi przekroić w poprzek na połówki, grubsze kawałki dodatkowo wzdłuż na pół. Przełożyć do wrzątku. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić i zalać zimną wodą.
3-4 łyżki groszku odłożyć, resztę zmiksować z serkiem i kilkoma listkami mięty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Odłożony wcześniej groszek wymieszać ze szparagami, olejem i odrobiną soku z cytryny.
Kromki chleba opiec w piekarniku lub tosterze. Na każdą kromkę nakładać porcję zielonej pasty i szparagi z groszkiem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej