Przygotować warzywa. Groszek przesypać do wrzątku. Ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić na 2 minuty. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Zdrewniałe końcówki szparagów odłamać. Szparagi przekroić w poprzek na połówki, grubsze kawałki dodatkowo wzdłuż na pół. Przełożyć do wrzątku. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić i zalać zimną wodą.
3-4 łyżki groszku odłożyć, resztę zmiksować z serkiem i kilkoma listkami mięty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Odłożony wcześniej groszek wymieszać ze szparagami, olejem i odrobiną soku z cytryny.
Kromki chleba opiec w piekarniku lub tosterze. Na każdą kromkę nakładać porcję zielonej pasty i szparagi z groszkiem.
Napisz komentarz