Arancini z groszkiem i mozzarellą

Arancini z groszkiem i mozzarellą

Składniki

  • 1 puszka Groszku Tradycyjnego Bonduelle 400 g
  • 200 g ryżu arborio (do risotto)
  • 120 g świeżej minimozzarelli
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia, (ok. 500 ml)

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Arancini z groszkiem i mozzarellą - Składniki

Arancini z groszkiem i mozzarellą - Krok 1

Ryż przesmażamy na łyżce oleju. Następnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody lub gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Dodajemy bazylię i studzimy.

Arancini z groszkiem i mozzarellą - Krok 2

Do przestudzonego ryżu (może być letni) dodajemy jajko i mieszamy. Powinna utworzyć się kleista masa ryżowa.

Arancini z groszkiem i mozzarellą - Krok 3

Nabieramy po porcji ryżu. Każdą nadziewamy osączonym z zalewy groszkiem i mozzarellą. Sklejamy, formując szczelnie zamknięte kulki.

Arancini z groszkiem i mozzarellą - Krok 4

Panierujemy w bułce tartej.

Arancini z groszkiem i mozzarellą - Krok 5

Smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Arancini z groszkiem i mozzarellą

•ᴗ• Arancini z groszkiem i mozzarellą
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Groszek Tradycyjny Bez Pozostałości Pestycydów

Groszek Tradycyjny jest bez pozostałości pestycydów, ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Idealny do użycia w daniach zimnych i na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Tabbouleh z pieczarkami marynowanymi

Tabbouleh z pieczarkami marynowanymi

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Kieszonki z kukurydzą i tuńczykiem

Zobacz więcej takich przepisów