
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Paprykę kroimy w słupki. Pomidorki na połówki.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Do cebuli dodajemy paprykę i pomidorki. Awokado obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy środek łyżką. Łączymy podsmażone warzywa z kukurydzą i wydrążonym miąższem z awokado. Polewamy oliwą i 1 łyżką soku z cytryny.
Awokado nadziewamy farszem i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej