
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Cebule dokładnie wydrążamy tak, aby nie uszkodzić pierwszych skórek.
Kaszę gotujemy, aż odparuje cała woda. Kaszę gotujemy w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 i 1/4 szklanki wody.
Kaszę doprawiamy solą i pieprzem, po czym łączymy z kukurydzą, pokrojonymi oliwkami i miodem tak, aby całość była dość słodka.
Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych cebul i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut, aż cebule staną się miękkie i chrupiące.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej