
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
W pojemniku blendera łączymy składniki dressingu, następnie dolewamy mleko kokosowe i olej sezamowy.
Cebulę obieramy i siekamy w piórka, paprykę kroimy w kostkę, chili drobno siekamy, a seler naciowy kroimy w talarki.
Osączamy kiełki i kukurydzę i łączymy pokrojone warzywa z dressingiem. Sałatkę podajemy z posiekaną świeżą kolendrą oraz orzeszkami ziemnymi.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej