
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Studzimy.
Szpinak myjemy, osuszamy.
Boczek kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na małej ilości tłuszczu, aż będzie chrupiący. Odkładamy na papierowy ręcznik.
Ser i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka.
Przygotowujemy dressing. Łączymy 2 łyżki oliwy i 2 łyżeczki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce umieszczamy makaron, listki bazylii, boczek, paprykę, ser, groszek, cebulę, szpinak. Polewamy sosem. Mieszamy. Przed podaniem sałatkę warto odstawić na 15 minut do lodówki.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej