Ziemniaki gotujemy w lekko osolonym wrzątku 15 minut od chwili zagotowania. Można użyć też wcześniej ugotowanych ziemniaków, co przyspieszy przygotowanie dania.
Pieczarki przesmażamy na łyżce oliwy na złoty kolor.
Ugotowane ziemniaki lekko rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z rozkłóconymi jajkami. Dodajemy pieczarki i osączony z zalewy groszek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Masę dzielimy na dwie części i wylewamy na średnio rozgrzaną patelnię o średnicy ok. 20 cm z oliwą. Potrząsając patelnią, by tortilla nie przywarła do dna, smażymy, aż jajka w połowie będą ścięte.
Tortillę zsuwamy na pokrywkę i zdecydowanym ruchem przerzucamy na patelnię, dosmażając drugą stronę. Gotowa tortilla jest ścięta, ale wciąż wilgotna w środku. Drugą porcję wykonujemy w ten sam sposób.
Napisz komentarz