Your browser does not support JavaScript! Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 400 g Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle

  • 280 g mąki pszennej

  • 200 g serka mascarpone

  • 200 ml oleju

  • 150 g cukru

  • 100 g masła

  • 65 g cukru pudru

  • 30 g suszonej żurawiny

  • 3 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cytryna

  • Posypka cukrowa

  • Zielony barwnik (opcjonalnie)

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 1

Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu.

2

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem przez 10 minut na wysokich obrotach miksera. Gdy piana podwoi objętość, wąską strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy odciśnięty szpinak, a po wymieszaniu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką.

3

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 3

Ciasto wykładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180℃. Studzimy.

4

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 4

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania puszystego kremu. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny.

5

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 5

Połowę kremu możemy zabarwić na zielono, ale nie jest to konieczne. Dekorujemy babeczki, używając końcówki do dekoracji tylko o rozmiarze 1M, i posypujemy cukrową posypką.

:)

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu