Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

Składniki

  • 400 g Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • Posypka cukrowa
  • Zielony barwnik (opcjonalnie)

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Składniki

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 1

Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem przez 10 minut na wysokich obrotach miksera. Gdy piana podwoi objętość, wąską strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy odciśnięty szpinak, a po wymieszaniu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 3

Ciasto wykładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180℃. Studzimy.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 4

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania puszystego kremu. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 5

Połowę kremu możemy zabarwić na zielono, ale nie jest to konieczne. Dekorujemy babeczki, używając końcówki do dekoracji tylko o rozmiarze 1M, i posypujemy cukrową posypką.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

•ᴗ• Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym
http://Opakowanie%20mrożonego%20siekanego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle%20o%20wadze%20400g.

Szpinak Siekany w Kulkach

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

Orzeźwiające sorbet pomarańczowy z listkiem mięty - idealne zwieńczenie letniego obiadu.

Sorbet marchewkowy

Placki z soczewicą z blachy z serkiem i warzywami

Placki z soczewicą z blachy z serkiem i warzywami

Zobacz więcej takich przepisów