Your browser does not support JavaScript!

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

Składniki

  • 400 g Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • Posypka cukrowa
  • Zielony barwnik (opcjonalnie)

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 1

Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu.

2.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem przez 10 minut na wysokich obrotach miksera. Gdy piana podwoi objętość, wąską strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy odciśnięty szpinak, a po wymieszaniu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką.

3.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 3

Ciasto wykładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180℃. Studzimy.

4.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 4

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania puszystego kremu. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny.

5.

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym - Krok 5

Połowę kremu możemy zabarwić na zielono, ale nie jest to konieczne. Dekorujemy babeczki, używając końcówki do dekoracji tylko o rozmiarze 1M, i posypujemy cukrową posypką.

Smacznego!

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.