
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Fasolkę lekko rozmrażamy, nie podgrzewamy.
Mieszamy obie mąki. Stopniowo dolewamy lodowatą wodę. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Fasolki pojedynczo obtaczamy w cieście.
Pojedynczo smażymy w rozgrzanym oleju i osączamy na papierowym ręczniku.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Przepis na warzywne frytki na pewno zagości w mojej kuchni na stałe.
Są pyszne, chrupiące i… takie proste w wykonaniu, prawda? 😀