
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Drobno kroimy szalotki i wrzucamy je do miski. Dodajemy odsączony groszek.
Na tarce, na dużych oczkach, ścieramy cukinię i dodajemy do miski.
Szynkę kroimy na cienkie paski, a fetę w drobną kostkę i dodajemy do miski.
Do osobnej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy je do miski z resztą składników.
Całość wlewamy do żaroodpornego naczynia, najlepiej okrągłego o szerokości ok.15 cm. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut albo aż jajko się zetnie.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej