
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Cukinię ścieramy na tarce i solimy. Gdy puści sok, odciskamy go do szklanki.
Mąkę mieszamy z ½ łyżeczki soli, drożdżami i cukrem. Dolewamy wodę, oliwę i sok odciśnięty z cukinii. Wyrabiamy mikserem ciągnące się ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Dodajemy pokrojone suszone pomidory, odciśniętą cukinię, posiekaną bazylię i fasolkę. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Zwilżonymi dłońmi przekładamy ciasto do natłuszczonych foremek i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy 20 minut w temp. 180℃.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej