
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Groszek wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem blendujemy na gładką masę.
Z powstałej masy formujemy małe kuleczki. Przed smażeniem obtaczamy każdą w rozmąconym jajku, a następnie w kaszy mannie. Smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut a jajko się zetnie.
Gotowe pulpeciki podajemy z ryżem lub w koperkowym sosie.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej