
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Jajka rozkłócamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Szynkę kroimy w kostkę. Por kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Szpinak myjemy, siekamy nożem na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy por, smażymy przez 3-4 minuty. Lekko studzimy. Do jajek dodajemy por, szpinak, szynkę, groszek. Mieszamy. Masę jajeczną przekładamy do 3-4 silikonowych foremek na babeczki.
Babeczki jajeczne pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej