Your browser does not support JavaScript! Babeczki szpinakowe z papryką, serem i czerwoną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Czerwona fasola Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)

  • 4 łyżki oleju

  • 3 kostki szpinaku w liściach

  • 3 plastry żółtego sera

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • ¾ szklanki mleka

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ czerwonej papryki

  • ½ łyżeczki wędzonej mielonej papryki

  • ½ łyżeczki soli

  • ⅕ łyżeczki czarnego pieprzu

  • Kilka listków świeżej bazylii

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Babeczki szpinakowe z papryką, serem i czerwoną fasolą - Krok 1

Szpinak rozmrażamy na patelni.

2

Babeczki szpinakowe z papryką, serem i czerwoną fasolą - Krok 2

W pojemniku blendera umieszczamy szpinak, mleko, jajko, olej, bazylię. Blendujemy na gładką masę i przelewamy do dużej miski.

3

Babeczki szpinakowe z papryką, serem i czerwoną fasolą - Krok 3

Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, smażymy przez 5 minut i studzimy. W drugiej misce umieszczamy mąkę, oregano, wędzoną paprykę, sól, pieprz, proszek do pieczenia. Składniki mokre dodajemy do suchych. Mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy paprykę i osączoną fasolę. Mieszamy.

4

Babeczki szpinakowe z papryką, serem i czerwoną fasolą - Krok 4

Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny na ¾ ich wysokości. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 15-20 minut lub dłużej do suchego patyczka. Na 2 minuty przed końcem pieczenia na wierzchu kładziemy żółty ser.

:)

Babeczki szpinakowe z papryką, serem i czerwoną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu