
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Drożdże mieszamy z 3/4 szklanki ciepłej wody, oliwą, cukrem oraz solą.
Kiedy drożdże zaczną pracować, dodajemy 2 szklanki mąki i dokładnie zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i klejące.
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy podłużny chlebek i nacinamy tak, aby w miejsce nacięć poukładać fasolkę szparagową.
Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej