
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól.
Fasolę zmiksować z masłem i cukrem na gładką masę.
Dodać po jednym jajku.
Następnie dodać połowę mąki, śmietanę, ekstrakt, resztę mąki.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piec 40-50 minut w 160°C. Wystudzić. Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej