
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Jedno jajko gotujemy na twardo, a następnie ścieramy na tarce. Szynkę bardzo drobno kroimy lub rozdrabniamy za pomocą malaksera. Dodajemy majonez, ketchup oraz chili. Mieszamy.
Do pasty dodajemy osączoną i przepłukaną fasolkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pomidor kroimy w 1,5-centymetrowe plastry. Panierujemy dokładnie w mące, jajku, a na koniec w parmezanie wymieszanym z bułką tartą. W razie konieczności panierujemy drugi raz. Panierka powinna być dość gruba.
Na rozgrzanej oliwie smażymy pomidory na złoty kolor.
Przekrojony bajgiel smarujemy pastą szynkową. Na wierzchu układamy plaster pomidora i sałatę.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej