
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bakłażany przeciąć wzdłuż, miąższ naciąć w kostki, natłuścić oliwą z oliwek i oprószyć solą, ułożyć na papierze do pieczenia i wsadzić do piekarnika na 15-20 minut.
Następnie łyżką wydrążyć miąższ.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać miąższ bakłażana, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, chwilę dusić. Dodać soczewicę i wszystko razem podsmażać około 5 minut.
Do wydrążonego bakłażana wyłożyć nadzienie, obłożyć kawałkami koziego sera i piec pod folią aluminiową kolejne 10-15 minut.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej