Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 150 g koziego sera
  • 2 duże bakłażany
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • Świeżo zmielony pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Składniki

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bakłażany przeciąć wzdłuż, miąższ naciąć w kostki, natłuścić oliwą z oliwek i oprószyć solą, ułożyć na papierze do pieczenia i wsadzić do piekarnika na 15-20 minut.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 2

Następnie łyżką wydrążyć miąższ.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 3

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać miąższ bakłażana, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, chwilę dusić. Dodać soczewicę i wszystko razem podsmażać około 5 minut.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 4

Do wydrążonego bakłażana wyłożyć nadzienie, obłożyć kawałkami koziego sera i piec pod folią aluminiową kolejne 10-15 minut.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem

•ᴗ• Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Turecka sałatka z kaszą, pieczonym bakłażanem i cieciorką

Turecka sałatka z kaszą, pieczonym bakłażanem i cieciorką

Domowa pizza z czerwoną cebulą, kukurydzą i fasolą na drewnianej desce do krojenia.

Domowa pizza z kukurydzą i czerwoną fasolą

Strudel warzywny na desce do krojenia, podany z elegancką dekoracją świąteczną.

Wytrawny strudel z łososiem, pieczarkami i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów