Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 4 pomidory
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 120 g ugotowanej kaszy bulgur
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Listki kolendry
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Składniki

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, na środku naciąć kratkę, skropić oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia, piec ok. 25 minut.

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 2

Cebulę, czosnek i chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 3

Z podpieczonego bakłażana wyjąć miąższ, pozostawiając ok. 1/2 cm od brzegów. Posiekać, podsmażyć na patelni razem z przyprawami, czosnkiem, cebulą i chili przez 3 minuty.

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 4

Dodać pomidory, kaszę, soczewicę, rodzynki. Wymieszać, podsmażyć kolejne 3 minuty. Jeżeli trzeba, ponownie doprawić do smaku.

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 5

Farsz nałożyć do wydrążonych połówek bakłażana. Posypać płatkami migdałów, piec 15-20 min. w 180°C. Po upieczeniu posypać listkami kolendry.

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą

•ᴗ• Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka makaronowa z marynowanymi pieczarkami, suszonymi pomidorami, kukurydzą i fetą - Krok 3

Sałatka makaronowa z pieczarkami

Pyszny barszcz czerwony z uszkami, idealny na świąteczny obiad.

Pierogi z kapustą i cieciorką

Rukola z gruszką, gorgonzolą i cieciorką

Rukola z gruszką, gorgonzolą i cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów