Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, na środku naciąć kratkę, skropić oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia, piec ok. 25 minut.
Cebulę, czosnek i chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.
Z podpieczonego bakłażana wyjąć miąższ, pozostawiając ok. 1/2 cm od brzegów. Posiekać, podsmażyć na patelni razem z przyprawami, czosnkiem, cebulą i chili przez 3 minuty.
Dodać pomidory, kaszę, soczewicę, rodzynki. Wymieszać, podsmażyć kolejne 3 minuty. Jeżeli trzeba, ponownie doprawić do smaku.
Farsz nałożyć do wydrążonych połówek bakłażana. Posypać płatkami migdałów, piec 15-20 min. w 180°C. Po upieczeniu posypać listkami kolendry.
Napisz komentarz