Your browser does not support JavaScript! Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 4 pomidory

  • 2 bakłażany

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 papryczka chili

  • 120 g ugotowanej kaszy bulgur

  • 50 g rodzynek

  • 3 łyżki płatków migdałów

  • 2 łyżeczki kuminu

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • Listki kolendry

  • Oliwa

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, na środku naciąć kratkę, skropić oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia, piec ok. 25 minut.

2

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 2

Cebulę, czosnek i chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.

3

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 3

Z podpieczonego bakłażana wyjąć miąższ, pozostawiając ok. 1/2 cm od brzegów. Posiekać, podsmażyć na patelni razem z przyprawami, czosnkiem, cebulą i chili przez 3 minuty.

4

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 4

Dodać pomidory, kaszę, soczewicę, rodzynki. Wymieszać, podsmażyć kolejne 3 minuty. Jeżeli trzeba, ponownie doprawić do smaku.

5

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą - Krok 5

Farsz nałożyć do wydrążonych połówek bakłażana. Posypać płatkami migdałów, piec 15-20 min. w 180°C. Po upieczeniu posypać listkami kolendry.

:)

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu