Your browser does not support JavaScript!

Bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy

Składniki

  • 1 opakowanie “Warzywio cieciorka i kukurydza” 250 g
  • 500 g bakłażanów (ok. 2 szt.)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 120 g świeżej mozzarelli
  • 50 ml oliwy
  • 15 ml octu balsamicznego
  • 10 ml miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Kilka gałązek bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 1

Bakłażany przekrawamy na pół i nacinamy ostrym nożem miąższ, uważając, by nie przeciąć skóry. Nacieramy solą i oregano oraz skrapiamy połową oliwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190℃ około 30-40 minut lub do momentu, aż bakłażany zmiękną i się zarumienią.

2.

Bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 2

Gotujemy Warzywio w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

3.

Bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 3

Pomidorki przekrawamy na połówki i przesmażamy na pozostałej oliwie. Gdy zmiękną, skrapiamy miodem i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.

4.

Bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 4

Do pomidorków dodajemy ugotowane Warzywio i mieszamy.

5.

Bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 5

Miąższ upieczonych bakłażanów ugniatamy ostrożnie łyżką, tworząc wgłębienia. Wypełniamy je Warzywio z pomidorami oraz poszarpaną mozzarellą. Zapiekamy około 10 minut w temp. 190℃. Przed podaniem dekorujemy bazylią.

Smacznego!

Bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.