Bakłażany przekrawamy na pół i nacinamy ostrym nożem miąższ, uważając, by nie przeciąć skóry. Nacieramy solą i oregano oraz skrapiamy połową oliwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190℃ około 30-40 minut lub do momentu, aż bakłażany zmiękną i się zarumienią.
Gotujemy Warzywio w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pomidorki przekrawamy na połówki i przesmażamy na pozostałej oliwie. Gdy zmiękną, skrapiamy miodem i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do pomidorków dodajemy ugotowane Warzywio i mieszamy.
Miąższ upieczonych bakłażanów ugniatamy ostrożnie łyżką, tworząc wgłębienia. Wypełniamy je Warzywio z pomidorami oraz poszarpaną mozzarellą. Zapiekamy około 10 minut w temp. 190℃. Przed podaniem dekorujemy bazylią.
Napisz komentarz